| 03 Aralık 2009, 17:30:22 |
|
|
 |
|
|
“Ekonomik kriz Türkiye’yi çok zayıflatacağından, Türkiye siyasi olarak büyük güçlere boyun eğmek zorunda kalacaktır.” “Dünya borsalarının dibe vuruşu, 2009 yılı sonuna kadar devam edecek.” TURKTIME SİTESİ, 3 Mart 2009’da ERHAN GÖKSEL’in DÜNYA EKONOMİSİNDE YAŞANAN BÜYÜK ÇÖKÜŞ ÜZERİNE AYLAR ÖNCE ÇEŞİTLİ MEDYA ORGANLARINDA YAYINLANAN RÖPORTAJLARINDINDAN YOLA ÇIKARAK HAZIRLADIĞI HABER Dünya borsalarının dibe vuruşu, 2009 yılı sonuna kadar devam edecek. 2009’da öncelikle ekonomik olarak neler olacağına kısaca bir değerlendirdikten sonra, bunun siyasi yansımalarını ele alayım. Benim analizlerim ve bu analizlerden çıkardığım öngörülerim şu anda Türkiye’yi kaplayan genel iktisadi anlayışlarla taban tabana çelişmekte. Beklenenin aksine, bana göre; dünya borsalarının dibe vuruşu, 2009 yılının sonuna kadar devam edecek. Dünya piyasaları toparlanmadan, Türkiye’nin toparlanması kesinlikle mümkün değil.
Bugün için en kritik şey, 1929 ölçeğinin çok ötesinde bütün dünya piyasalarının Amerika’ya ve dolara tam anlamıyla indeksli hale gelmiş olmasıdır. Bu krizde dünyanın ABD ve Çin dışında kreditörü yok. Çin de -henüz ABD ile karşı karşıya gelmeye henüz kendisini hazır hissetmediği için- kendi parası Yuan yerine Doları destekliyor. Yani Çin, ABD’yi desteklediği için, Dünyanın yeni bir para birimine geçebilmesi de imkansız. Kesin olan bir şey var: Amerikan piyasaları toparlanmadan Avrupa; Avrupa toparlanmadan da Türkiye’nin toparlanması kesinlikle mümkün değildir. Bunları Türkiye’de dövizin seyri, iç-dış borç stokunun geleceği için söylüyorum. Özellikle borsada oynayanlar için şunun altını çizeyim: IMKB, 2009 sonunda 20 binlerin çok altını, hatta 15 binleri bile görebilir. Ayrıca şunu da ekleyeyim; Amerika’daki finans krizinin Amerikan ekonomisini vurmaya başlaması, kısaca ekonomik kriz daha yeni başladı. Bugüne kadar yaşanan Finans krizi idi. ABD ve Küresel Krizin Türkiye’ye yansıması henüz olmadı bile. Bu kriz, bir iki ay içinde mutlaka bize yansıyacak. ABD finans krizi başladığında büyük varlık yitiren Avrupa finans dünyası -yani mortgage ve hedge fonlarda büyük para kaybeden Avrupa- bugünden sonra gelişecek olan deflasyon ve üretim çöküşü nedeniyle –yani Amerika’da ekonomik kriz derinleştikçe- Avrupa ekonomisi bundan çok ağır yaralar alacak. Kriz öncesi Avrupa’nın toplam ihracatının % 60’ı Amerika’ya yapılıyordu. Amerikan Ekonomisi, Avrupa mallarını alamadığı zaman % 60’lık bir ihracat küçülmesi yanı sıra, -yarı yarıya küçüldüğünü varsaysak, yani % 30 küçülse- ayrıca Avrupa Birliği’nin kendi yapısal ekonomik sorunlarını da işin içine kattığımızda, Avrupa ekonomilerinde önümüzdeki 5 yıl boyunca çok ciddi bir krizin içinde olacağında hiç kuşkum yok.
Şimdi gelinen bu noktada Türk Hükümeti’nin sadece seçimleri hedef aldığını, bu seçimleri aştıktan sonra, “seçimden sonrası tufan” mantığıyla hareket ettiğinden ben hiç kuşku duymuyorum.
Böyle bir durum AKP’den çok, yerel seçimin hemen ertesinde Cumhuriyet Halk Partisi de başta olmak üzere muhalefet partilerinde büyük bir depresyon ve çöküntü yaratacaktır. AKP için de bu ekonomiyi -Hükümetin son derece acz içinde olması nedeniyle- 2009 içinde yönetemeyeceğinden önümüzdeki 2009’un sonuna kadar taşıyamayacağını ve 2009 sonunda veya en geç 2010 başında Türkiye’nin bir genel seçime gitmek zorunda kalacağını, çok iddialı olarak söyleyebilirim.
Dünyadaki sorunlar, Türkiye’ye katlanarak çok daha ciddi olarak yansıyacak. 2009 da Dünya’da neler olacak? Dünyadaki sorunlar Türkiye’ye tahmin edilenden çok daha ciddi olarak yansıyacak. Amerika Birleşik Devletleri’nin bu krizi aşabilmesinin en önemli ve tek yolu -küresel sermayenin en önemli yönetim noktası olan- Amerikan Devleti’nin ve Amerikan Toplumu’nun üretim yapması, yani üretimi artırmasıdır. Ancak reel sektörün bu konuda üretim yapması bu ortamda mümkün değildir. Halkın yani tüketicilerin parası kalmamıştır. Para, bir kısım zenginin elinde toplanmıştır. Ayrıca halka ait menkul ve gayri-menkul değerler de -özellikle de halkın ev ve iş yeri gibi emlaklarında- büyük değer yok olmaları meydana gelmiş, varlıklar kaybolmuştur ki; bu bile Amerikan halkı için başlı başına bir felakettir.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Etiket: 2010 öngörüleri 2010 da olacaklar
Google Words: 2010 öngörüleri Dosyası, 2010 öngörüleri Downloand ,
2010 öngörüleri Resimleri, 2010 öngörüleri Hikayeleri , 2010 öngörüleri Haberleri , 2010 öngörüleri İndir , 2010 öngörüleri Yükle ,
2010 öngörüleri Videosu , 2010 öngörüleri Arşivi , 2010 öngörüleri Şiiri , 2010 öngörüleri Sözleri , 2010 öngörüleri Nickleri , 2010 öngörüleri Yazıları ,
|

|
Dost Siteler -Link Değişimi |
| Yasal Uyarı |
|
Sitemizde yer alan konular üyelerimiz tarafından açılmaktadır. Bu konular zaman zaman yönetim tarafından takip edilsede gözden kaçabilen telif hakkı olan veya mahkeme kararı çıkmış konular yer alabilir. Bu tür konuları bize reis@ulkucutavir.com email adresine bildirebilirsiniz, şikayetiniz incelendikten sonra en kısa sürede gereken yapılacaktır.
- Report Abuse, Harassment, Scamming, Hacking, Warez, Crack, Divx, Mp3 or any Illegal Activity to reis@ulkucutavir.com
|
Yükleniyor...
| | | |